Lang, lang ferie og en tur til Norge

Elektrikeren kom, fikset batteriene, bestilte tannlegetime til Johannes og inviterte på øl før han dro.

Elektrikeren, Jean Marc, var verd sin vekt i gull. Ikke minst fordi han ikke fakturerte for feilene han gjorde og gikk ad omvei for å hjelpe oss selv om vi lå til anker langt unna båtbutikker og hjembyen hans. Vi begynte å kysse på begge kinn og jeg var oppriktig trist da han forlot oss for siste gang. Heldigvis med stående invitasjon til å drikke mer øl hvis vi kom innom Le Marin igjen.

8042Cb53 F750 41Bf 853A F967A0A6De7B

Lange, deilige og late dager i Karibien og utallige vakre solnedganger.

Vi hadde aldri sett for oss å bli på Martinique spesielt lenge. Riktignok deilig for tre av fire med byliv, lekeplass, McDonalds, velfylte hyller i matbutikkene og full fres på wifi-fronten. Sannheten er at vi sammenlagt har vært lengre på Martinique enn noe annet sted. Mye av tiden rullende rundt ved hovedstaden Fort de France. Ikke minst fordi det er i nærheten av flyplassen. Vi hentet og leverte nytt besøk der og dro hjem og kom tilbake dit.

F1D494E1 Bfd7 4Bc1 95B2 59904400563E

Kan ikke skryte av å sende poste restante til Martinique. Kranglet i halvannen time for å få ut pakken Gry sendte. Men innholdet var mer enn verdt strevet. Jubel!

Vi dro også innom den gamle hovedstaden Saint Pierre og gledet oss på grunn av god omtale og mange anbefalinger. Førsteinntrykket var grusomt. Rotter i gatene, aggressive innbyggere og en pistolmann ved nabobordet. Jeg hadde gått unna for å ta en telefon mens resten satt igjen på en gatecafé midt i sentrum. Eiril oppdaget ham først og hvisket til faren sin. «Han har pistol, pappa!» Håvard reagerte først ikke, men da Eiril fikk ham til å snu seg, var det sant at det sto en illsint fyr med pistol der. Pistolen var for det meste rettet mot vennen hans, men også mot de øvrige gjestene når han veivet rundt seg i raseri. Familien min søkte tilflukt i restauranten og situasjonen løste seg uten at noen ble skutt. Videre var det så aggressiv sjekking av Eiril at jeg tenkte det faktisk ville være utrygt å gå alene med barna den korte veien fra brygga til matbutikken etter solnedgang. Håvard prøvde forgjeves å få de halvgamle beilerne til å holde opp med plystring, tilrop og kysselyder i hennes retning.

Barna nektet å forlate båten etter dette, og Håvard og jeg gikk på ekspedisjon alene. Båtlivet er tildels stillesittende og klokka til Håvard regner ut hvor mange skritt og hvor høy stigning han bør utsettes for på bakgrunn av aktivitetsnivået den siste uka. Vi valgte den ruta turistboka sa var sporty, opp til Vierge des Marins-statuen. Klokka hylte, svetten silte og jeg var støl i to dager etter turen. Vi trodde aldri vi skulle tilbake dit, men St Pierre fikk muligheten til å vise seg fra langt bedre sider ved to anledninger til.

Den første gangen med vår alles kjære venn, Dag Trulsen. St Pierre er et naturlig stopp mellom Fort de France og Dominica. Vi gikk raskere opp til statuen og ble ikke det minste støle, folk var vennligere og barna våget seg ut av båten.

37F7Cd94 Fecf 4F92 B914 4Fefafa9C761

Vierge des Marines-stauen høøyt oppe i åssiden.

Den gangen fortet vi oss videre til Rosseau, hovedstaden på den orkanherjede øya Dominica. Øya fikk ekstremt hard medfart i 2017. 98% av bygningsmassen ble ødelagt, jordsmonnet og drikkevannet likeså og de var uten strøm i lang tid. Oppbyggingen er i gang, men på langt nær ferdig. Vi hørte hjerteskjærende beretninger om kvelden orkanen Maria raserte øya og håper vi kan finne en måte å legge igjen mer penger på Dominica enn budsjettet tillot denne gangen. Mange har fått bygningsmaterialer av staten, men mangler sement og armeringsjern til grunnmuren.

Vi fant verdens triveligste taxisjåfør, Cecil, og han kjørte oss rundt tre dager på rad. Vi så fosser, fort, vakre blomster, storslått natur, ødelagte trær og bygninger, provisoriske skur, nybygde broer, urbefolkning og en nydelig bar midt i Indian river. Vi ble rodd opp dit av the one and only origial Gregory - som jobbet for «me, myself and I». En herlig rastafyr som røkte, sang og danset seg gjennom sightseeingen.

2Ee413E9 3Ff5 40A9 9267 549F04891A12

The one and only Original Gregory!

Fd6A8409 Deee 4218 9A2B Da53E27D0E4C

Alle fire på et bilde. Kryss i taket!

Tilbake på Martinique ble det tårevåt avskjed med Dag, og tilsvarende gledelig gjensyn med den amerikanske båten «Storymaker», franske «Manua» og homiene på norske «Axeline». Sistnevnte båt brakte igjen fram tårevåt avskjed og litt pjuske satt vi seil mot St Pierre for tredje gang.

1F9C0819 6E5C 4E35 A1Ae 99F12319Ab42

God stemning før trist avskjed med Axeline-gjengen❤️

Det må være noe i uttrykket alle gode ting er tre. For i innseilingen lyste det gult på kartplotteren. Den gule fargen indikerer at det er en kompisbåt i nærheten. Kompisene var den fransk/australske båten «Névé». De vi møtte i Barbados og på strandfesten i Mayreauog som nylig hadde tatt avskjed med «SkyDancer» etter å ha seilt lenge med dem. Sammen utforsket vi de historiske stedene og ruinene i vakre St Piere, dro på utflukt til et romdestilleri, fant restauranter, spiste middager hos hverandre, arrangerte overnattinger for barna, gubbene hoppet fra høyder, vi testet ut nye øyer i Guadeloupe, feiret bursdager (vår kjære Nathalie fylte 50 og Katherine 41), arrangerte filmframsyning på stranda, svømte blant skilpadder, danset og skålte til både solned- og oppgang og reparerte «Borea». Kapteinen Gabriel er fysioterapeut, men kunne like gjerne tjent seg søkkrik på båtfiks av alle slag. Kona hans, Katherine, kaller ham med rette McGyver. Med all mulig respekt til elektrikeren Jean Marc, så var det Gaby som fikset det elektriske anlegget vårt. Videre fikset han rorwieren da den hoppet av, påklistring av båthavn, påhengsmotoren vår et par ganger, ryggvondtene til Eiril, vår kokende motor og flybilletter til Norge da vi plutselig trengte å dra hjem. Både han og kona hadde mer stabilt Internett enn oss i Guadeloupe og de søkte i timevis etter billetter og mulige steder å legge igjen «Borea» mens vi var borte. Faren min døde brått -både ventet og uventet og vi måtte hjem fra Martinique for å ta et siste farvel med min fantastiske pappa. En mann langt utenfor A4 som gledet seg stort over at jeg endelig har våget meg ut på havet i noen få av hans fotspor.

Katherine, Gaby, Eloan (10) og Mia (8) var de beste støttespillerne tenkelig når familie og venner i Norge plutselig var veldig langt borte og de beste å komme tilbake til etter fjorten triste og hjertevarme dager hjemme. Nå har de tatt en pause i seilingen. Det vil si barna har flydd til Frankrike med farmor, foreldrene seiler alene til Trinidad for å sette igjen båten før mor og barn flyr til Australia og far til Norge, før de samles igjen på Svalbard for å krysse Barentshavet med Nick og Torill på «SkyDancer». De skal egentlig bosette seg i Australia etter mange år i Frankrike, men er vi heldige, prøver de ut Norge som hjemland. Planene deres, og våre, har endret seg underveis på reisen. Vi rekker ikke Cuba og vi har en tomt og byggetillatelse i Lofoten.

Planen var å flytte rett dit etter seilturen som dessverre snart er over. Nå har vi bestemt oss for å tenke oss om i huset vårt i Oslo. Etter seks år borte, blir det fint å komme hjem. Barna og jeg flyr hjem fra Guadeloupe 20.mai og Håvard setter over Atlanteren direkte til Irland. De forventer å bruke 30 dager på turen, han og Mathias Lisberg. Muligens hopper vi på igjen fra Irland, eller kanskje ikke. Barna vil på land, spesielt Johannes, han uttrykker fortsatt at han ikke liker båtlivet så godt som oss voksne.

D3Efaeae B683 41Af 9E4F 36503Bf2D9E4

Båtmekk

8E332E46 099A 49E6 8A27 5C14311146De

Barberer Gabriel McGyver barberer sine venner og kaller dem bartebrødre

Ab453568 2Cae 4Aa8 Ade5 17690B14Da6D

Ukas vannjakt

446959D4 92Ba 4338 Aeff E9Cd685Ab72E

To av tre bartebrødre på ekspedisjon for å kjøpe dusj. Hvordan klarte vi månedsvis uten?? Dette er forøvrig mannskapet på «WaveDancer». Mor, far og fire gutter på tur i tre år.

Fa1127E4 8B31 4Ac5 Ad25 Ac99523D0383

Eloan og Johannes er fortsatt i full aktivitet etter lang gåtur.

Bc20070D Aea6 4Ed7 A24C Edb4B2826391

Mia lager fest dag og natt. Aldri trøtt og alltid klar for klemmer og party.

11F55B83 2A65 4216 B329 121A80Add842

Fin fyr før han angrep! Mistet en sko i flukten.

Cb675234 E84C 4B3C 8De1 32D578Ab6F6F

Vi fikk lurt med Håvard til slutt. Han er offisiell McD-motstander.

6187F20E 9Bfd 40D5 B747 31128C9618C5

Hjertevarmen fra familie og venner på Østlandet utlignet temperaturforskjellen. Her representert ved Thomas Bech-Hanssen som hentet oss på flyplassen og kjørte oss til Hurum.

50F6C59C 40Fa 41B7 8Ebc 26E3B1B0372E

- og han visste tydeligvis akkurat hva vi trengte i tillegg til klemmene og vinterjakkene han hadde med.

D8Ccd39B Fbce 4Dd6 Ae6C 9780Bf13D100

Hipp hipp hurray for you, darling Katherine! Thank you for all the love, fun, help, music, food, conversations, drinks, hugs and joy you bring to all of us!❤️

Legg igjen en kommentar