Hei, Vasco da Gama!

Fødebyen til Vasco da Gama heter Sines og det tok oss ti timer å seile hit fra Cascais. Nå har det blitt sånn at ti timer virker kort selv for barna.

Ved første landkjenning ser det stusselig ut. Eller industriaktig ut. Så fort du kommer innenfor moloen forvandles alt til en sjarmerende fiskelandsby. Byen preges av historie, gamle hus, hyggelige innbyggere, trange gater og dessverre økonomiske nedgangstider. Vi tenkte i utgangspunktet å bli her en dag eller to, men trivdes så godt at vi ble i fire. Den femte dagen, etter superhyggelig gjensyn med gjengen på Katja, dro vi opp ankeret og gikk mot Baleeira. Fryd og gammen på dekk inntil Håvard oppdaget dårlig stemning i motorrommet. Luftbobler i glasset til dieselfilteret. Gikk tilbake til Sines. La oss til kai, framfor på svai som vi hadde gjort til nå, og ventet på mekaniker. Lenge.

Img 1468

Tipp topp nabolag

Img 1484

Sines

Marinaen har godt rykte og ikke helt uten grunn. Spesielt dusjanlegget. Underveis har jeg lurt på om jeg noen gang kom til å bli helt fortrolig med sånne anlegg. Erfaringen er at det ofte er halvmørkt, grader av slitent og blanding av for kaldt og varmt vann i løpet av de sekundene vannet renner før du må trykke det på igjen. Likefremt er følelsen av en dusj så deilig som den bare kan bli etter en uke på hytta uten. Dusjen i Sines stilte i særklasse. Jevnt trykk så lenge jeg ønsket og et dusjhode det gikk an å ta ned. Plass og lys nok til at leggene kunne bli med på stranden etterpå. Jeg gleder meg veldig til å bo i et hus med bad, og håper jeg klarer å være takknemlig for det hver dag i framtiden. I starten var det ofte sånn at jeg følte meg ren fra anklene og opp. Har ennå ikke funnet igjen sandalene jeg tenkte å bruke som dusjsko. Vi har fått bedre systemer for oppbevaring, men skottene er fulle og vanskelig tilgjengelige. På neste jordomseiling skal jeg ha med like mye verktøy som nå, men veldig mye mindre av alt annet. Nå har jeg kjøpt et par litt for små wannabe crocks som funker tipp topp som beskyttelse mot fotsopp og andre ulumskheter, og har lært meg at kjole funker bedre enn shorts som må trekkes over klissvåte sko. Hvis jeg noen gang blir spurt til råds om hva man bør ha med seg på langturseiling vil topp 7-lista være: Tørkeruller, klorinspray, Zalo, norske handleposer, brødposer, Crocs og dusjkjole. I tillegg bør man kjøpe det meste av båtutstyr og reservedeler før avreise. Ikke helt enkelt å skaffe ting underveis.

Img 1480

Johannes sin nye favorittlek på stranden er å bli gravd ned. Her tok han det et skritt videre ned i et stort hull. Bena sovnet, han hylte og vi klorte ham i forsøket på å grave ham fortest mulig ut.

Regning fra mekanikeren, som til slutt dukket opp, og en sjekk innom nettbanken som kunne fortelle at vi har brukt 140 000 de siste tretti dagene sendte oss lettere panikkslagne ut på seil i fullt sparemodus. Veldig deilig å ha tid til å seile hele veien til Baleeira i Sages uten å bli stressa over at farten tidvis var nede i 3,5 knop.

Img 1551

Ny runde klesvask. Johannes insisterte på å bære de våte klærne tilbake til båten fordi jeg var dame. Aner ikke hvor han har plukket opp idéen, men han imponerte med utholdenheten. Vi får ta runden om likestilling en annen dag.

Img 1553

Takk for oss, Sines! Jeg kommer aldri til å glemme kakene dine.

Legg igjen en kommentar